NABÍZÍME    KDO JSME    GALERIE    REFERENCE    KONTAKT

GALERIE

Zahrada, Brno - Žabovřesky

investor: soukromý
projektant: Lucie Komendová
celková plocha: 1100m2
datum realizace: 2009
zhotovitel: Ing. Smola


Přáním majitelů bylo koncipovat novou podobu zahrady do přírodě blízkého stylu s větším množstvím kvetoucích trvalek. Dominantním prvkem prostoru se měl stát koupací přírodní biotop navazující na dřevěnou terasu domu.

Celková plocha koupacího biotopu je 64m2, z toho plavební zónu tvoří 32m2 a čistící rostlinnou zónu 42m2. O čistotu vody se zde starají rostliny, ale i technologie (skimmer, čerpadlo, vzduchování).

Z původní zahrady zůstal starý ořešák, švestka, jabloň a několik hlav vinné révy. Nově se dosazoval pouze jeden ovocný strom – meruňka.

Původně mírně svažitá zahrada byla rozdělena do dvou výškových úrovní, aby byla vytvořena rovina pro koupací biotop.

Z obývacího pokoje a nově vzniklé terasy za domem je veden pohled na kamenné ptačí pitko pod korunou urostlého ořešáku. Tato nová pohledová osa je podpořena cestou vedoucí dále k vyvýšeným cihlovým záhonům.

Mezi výsadbami okrasných keřů a trvalek se nachází ovocné keře i lesní jahody a musejí se tak trochu hledat. Při procházce zahradou je tak možné během celého roku najít něco k snědku.

Využití materiálů v zahradě bylo odvozeno od materiálového provedení domu – klinkerové cihly pro venkovní použití a kámen.

Cihly lemují okraje cest a oddělují trávník od záhonů. Kámen se objevuje v koupacím biotopu a zpevňuje svah překonávající výškový rozdíl terénu.

Článek z časopisu "Zahrada v obrazech":
Bio-Zahrada-Zabovresky.pdf

©2010 Atelier Gaia, Durďákova 49, Brno  |  WEB: Legraf.cz - grafické studio    TOPlist